20.yıl
facebook
 
 
 
 
   Basında Çıkan Haberler

 

       
       

Botoks ve Derml Yüz Dolgusu hakkında bilmedikleriniz

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nazan Koca Erteni, güzellik sırlarını açıklıyor. Erteni, Botoks ve Derml Yüz Dolgusu hakkında merak edilen her şeyi sadece Life okuyucuları için anlattı.

B.Life: Botoks nedir?
Uzm.Dr.Nazan Koca Erteni: Bakteriden elde edilen ve kasların sinirler tarafından uyarılmasını geçici bir süre engelleyen bir tür toksindir.

B.Life: Ne için kullanılır?
Uzm.Dr.Nazan Koca Erteni: Aslında ben botoks uygulamaya tamamen diş hekimliğindeki endikasyonları nedeniyle başladım, örneğin bruksizm tedavisi-(diş gıcırdatma veya sıkma), gummy smile (gülerken üst çene dişetlerinin aşırı görünmesi gibi… Botoksun en bilinen kullanımı, mimik kaslarının kötü ve aşırı kullanımına bağlı kırışıklar içindir. Onun dışında yüz asimetrisinin düzeltilmesi, gülme estetiği, kaş kaldırma, yüz ovalini oluşturma, dudak dolgunluğu verme, burun estetiği ve terleme diğer estetik kullanımları arasındadır.

B.Life: Botoksun etki süresi nedir?
Uzm.Dr.Nazan Koca Erteni: Etki süresi kişiden kişiye değişse de 4 ay kabul edilir. Ardışık kullanım sonrası, kas modifikasyonu olarak adlandırılan durumun gelişmesi mümkündür. Böylece etki ve kalıcılık uzayabilir.

B.Life: Botoksun etki süresi uzatılabilir mi?
Uzm.Dr.Nazan Koca Erteni: Etki süresi kas uyumu geliştiği zaman uygulama araları açılır ve bazı bölgeler için endoskopik cerrahi işlemleri ile kalıcı hale getirilebilir.

B.Life: Yan etkileri nedir?
Uzm.Dr.Nazan Koca Erteni: Doğru teknik ile yan etki son derece azdır. Zaman zaman asimetri görülebilse de tekrar dozuyla düzeltilmesi mümkündür. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde morluk oluşabilir.

B.Life: Botoks kimlere uygulanır?
Uzm.Dr.Nazan Koca Erteni: Botoks için yaş aralığı oldukça geniştir. Botoks yaptıracak kişide bir sinir-kas hastalığı olmamalıdır. Çünkü botoks antibiyotikler ile etkileşime girebilir. Kan pıhtılaşmasını azaltan ilaçları kullanan kişilerde morarma artacağı için ilacın kesilmesinden sonra botoks yapılmalıdır.

Dermal Yüz Dolgusu

B.Life: Dolgu nedir ve ne için kullanılır?
Uzm.Dr.Nazan Koca Erteni: Dolgu; enjektör iğnesinden geçebilen yarı akışkan maddelerle kırışıklıkların açılmasıdır. Yüz konturu, kayıp olan volümü yerine getirme, gözaltı torbaları kamuflajı, burun estetiği, kırışıklık tedavisi, elmacık kemiklerinin dolgunlaştırılması, dudak dolgunlaştırma, yüz ovali restorasyonu, çene ucu büyütme gibi pek çok amaçla kullanılabilir. Hyaluronik asit, kalsiyum hidroksiapatit, kollajen, poli L-laktik asit, polimetilmetakrilat içerikleri olan pek çok marka dolgu amaçlı kullanılmaktadır.

B.Life: Hyaluronik asit nedir?
Uzm.Dr.Nazan Koca Erteni: HA olarak da bilinen hyaluronik asit, dolgular arasında en sık kullanılan dolgu olup, fizyolojik kabul edilir. İnsan bedeninde doğal olarak bulunan hyaluronik asit; cildimizin su tutmasını sağlar, hücreler arası ara madde olarak görev yapıp cildi gerer.

B.Life: Uygulamada kullanılan HA ile derimizdeki HA aynı mıdır?
Uzm.Dr.Nazan Koca Erteni: Kişinin ihtiyacına göre farklı dolgu maddeleri farklı yerlere uygulanır. Genellikle lokal anestetik kremle uyuşturma, soğukla uyuşturma ya da lokal anestetiklerle uyuşturma yöntemlerinden birisi kullanılarak uygulama yapılır.

B.Life: HA nasıl uygulanır?
Uzm.Dr.Nazan Koca Erteni: Hassas bölgelere uyuşturucu iğneler yapılarak, diğer bölgeler ise uyuşturucu kremler ile uyuşturulduktan sonra steril koşullarda işlem gerçekleştirilir.

B.Life: HA nereye uygulanır?
Uzm.Dr.Nazan Koca Erteni: HA kırışıklıklar altına gelecek şekilde derinin farklı katmanları içine uygulanır. HA’nın farklı çapta olan granüllere sahip türleri vardır. Granül çapı artıkça dayanıklılık artar fakat uygulama daha derine yapılır.

B.Life: HA yan etkileri nelerdir?
Uzm.Dr.Nazan Koca Erteni: Doğru teknikle son derece güvenli bir yöntemdir. Bazı HA ürünlerinin birkaç günlük su tutup şişme özelliği olsa da geçicidir. Dolgunun fazla gelmesi durumunda dolguyu eritmek ya da iğneyle dışarıya almak HA için mümkündür. HA’ya karşı alerji gelişimi ise son derece nadirdir.

B.Life: HA etki süresi nedir?
Uzm.Dr.Nazan Koca Erteni: HA etki süresi kişiye ve bölgeye göre değişiklik gösterir. Ortalama 6-8 ay olarak kabul edilir. Daha uzun süre kalıcılığı sağlayan ürünler mevcuttur. Örneğin; meme için uygulanan HA’nın 2-3 yıla kadar etki süresi bulunur.

 

 
   Copyright by Gop Dent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi